Ποιος μπορει να αντισταθει σε μια λαχταριστη νηστισιμη χορτοπιτα με τραγανο σπιτικο φυλλο με συνταγη της γιαγιας; Σιγουρα κανενας!
Η Vegan ML θα μοιραστει μαζί μας την αγαπημένη της συνταγή για vegan / νηστίσιμη χορτόπιτα και θα μας παρουσιάσει βήμα βήμα την εκτέλεση της!
Contents

Vegan Χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο
Συνταγή απο τη @vegan_ml
Υλικά (για 12 κομμάτια):
Για τα 8 φύλλα:
- 12 κτσ. Αλεύρι σκληρό για ζύμες (300 γρ.)
- 3 κτσ. Ελαιόλαδο
- 1 κτσ. Μηλόξυδο ή ξύδι από λευκό κρασί
- ¼ κτγ. Θαλασσινό Αλάτι
- Νερό όσο χρειαστεί (περίπου 150 γρ.)
- Επιπλέον Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
- Προαιρετικά Μαύρο Σουσάμι για το πασπάλισμα
- Επιπλέον Ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
- ½ κιλό Σπανάκι
- ½ κιλό Σέσκουλα
- 4 φρέσκα Κρεμμυδάκια
- 3 μέτρια Πράσα
- ½ ματσάκι Μαϊντανό
- ½ ματσάκι Άνηθο
- ½ ματσάκι Μάραθο ή μισή μαραθόριζα (φινόκιο)
- 1 Πιπεριά Φλωρίνης
- 200 γρ. Τόφου
- 4 κτσ. Διατροφική Μαγιά
- ¼ κούπας τραχανά πικάντικο ή κινόα ή πλιγούρι
- 1 ½ κτγ. Θαλασσινό Αλάτι
- ½ κτγ. Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τα 8 φύλλα:
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Αλείφουμε με λάδι τον πάτο από το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20’, αφού έχουμε καλύψει με μια μεμβράνη για να μην ξεραθεί η ζύμη. Με την ξεκούραση της ζύμης αυτό που πετυχαίνουμε είναι όταν ανοίγουμε τα φύλλα να μην μαζεύουν πίσω αλλά ούτε και να σπάνε.
- Χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια, τα οποία τοποθετούμε σε ένα πιάτο ή ένα μικρό ταψάκι του οποίου έχουμε λαδώσει τον πάτο και σκεπάζουμε με μια πετσέτα ώστε να μην ξεραίνονται όση ώρα θα ανοίγουμε τα φύλλα.
- Σε μια καθαρή επιφάνεια ή αν διαθέτουμε, ένα πλαστήρι, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και τοποθετούμε το μπαλάκι της ζύμης. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και από πάνω.
- Με απαλές κινήσεις με τη βέργα το ανοίγουμε σε διάμετρο 20 εκ.
- Πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και τυλίγουμε τη ζύμη στη βέργα. Ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης, ασκώντας λίγη πίεση με παλμικές κινήσεις, φτάνουμε μέχρι την άκρη της ζύμης. Ανοίγουμε το φύλλο, ξανατυλίγουμε και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το φύλλο μας να φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος.

Για τη γέμιση:
- Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι. Μαλάσουμε με τα χέρια για 1-2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.
- Πλένουμε καλά το σπανάκι και τα σέσκουλα. Τα στραγγίζουμε να μην έχουν νερά και κόβουμε σε φέτες των 3 εκ. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και την πιπεριά Φλωρίνης.
- Τρίβουμε το τόφου με τα χέρια σε μικρά κομμάτια.
- Στο μπολ με τα χόρτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και μαλάσουμε ξανά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να μειωθεί σε όγκο στο μισό.

Για τη παρασκευή:
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 25×35 εκ. και τοποθετούμε το πρώτο μας φύλλο. Λαδώνουμε το φύλλο καλά και τοποθετούμε το επόμενο. Στη συνέχεια τοποθετούμε το ¼ της γέμισης. Τοποθετούμε το 3ο φύλλο και λαδώνουμε τις άκρες που προεξέχουν από το ταψί. Συνεχίζουμε βάζοντας φύλλο-γέμιση και όταν βάλουμε και το 4ο μέρος της γέμισης, τοποθετούμε το 7ο φύλλο, λαδώνουμε καλά και τοποθετούμε το 8ο. Τυλίγουμε τις άκρες που προεξέχουν από το ταψί και λαδώνουμε για τελευταία φορά την πίτα.
- Χαράζουμε σε 12 κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 180οC στον αέρα, για 45’ με 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα.
Δείτε το Video της συνταγής:
Ακολουθήστε τη Vegan ML στο Youtube για να βλέπετε πρώτοι τις πιο νόστιμες vegan συνταγές κλικ εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCm6CrGqVF7BGJv9HmIopbAg?sub_confirmation=1

Καλή σας απόλαυση!!!