Το πιο νοστιμο αφρατο και τραγανο χωριατικο ψωμι με προζυμι! Γιατι να αγοραζεις αμφιβολου ποιοτητας οταν μπορεις να εχεις δικο σου φρεσκο υγιεινο ψωμακι; Δες τη συνταγη!
Η Vegan ML θα μοιραστει μαζί μας την αγαπημένη της συνταγή για ψωμί με προζύμι και θα μας παρουσιάσει βήμα βήμα την εκτέλεση της!
Contents

Ψωμί Χωριάτικο με Προζύμι
Συνταγή απο τη @vegan_ml
Υλικά για 1 μέτριο ταψί (3 φρατζόλες):
- 600 γρ. Αλεύρι σκληρό κίτρινο
- 600 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
- 400 γρ. Προζύμι
- 600 γρ. Νερό χλιαρό
- 1 κτγ. Αλάτι
- 2 κτσ. Ελαιόλαδο
- ¼ κούπας Ηλιόσπορους

Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε όλα τα στεγνά υλικά στο κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε το προζύμι και το ελαιόλαδο. Επιλέγουμε τον γάντζο για τις ζύμες και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά. Σταδιακά ρίχνουμε και το χλιαρό νερό μέχρι να προκύψει μια μαλακή ζύμη.
- Αν δεν διαθέτουμε πολυμίξερ, ζυμώνουμε σε μια λεκανίτσα για 20 λεπτά. Παραδοσιακά ζυμώνεται σε ξύλινη σκάφη.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 25×35 ή στρογγυλό διαμέτρου 30 εκ. και τοποθετούμε τη ζύμη. Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μέχρι να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι σε ότι σχέδιο επιθυμούμε.
- Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
- Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 40-50 ο C και τον σβήνουμε.
- Τοποθετούμε το ψωμί στο ζεστό φούρνο σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, για 2,5 ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

- Αφαιρούμε την πετσέτα και ανάβουμε τον φούρνο στους 200 ο C πάνω κάτω για 20 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 ο C και αέρα και ψήνουμε για άλλη 1,5 ώρα.
- Αφού ψηθεί, το αφαιρούμε από τον φούρνο και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για μισή ώρα ώστε να του επιτρέψουμε να ¨ιδρώσει¨ για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το ταψί.
- Τοποθετούμε το ψωμί σε μια σχάρα και το αφήνουμε 3-4 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά.
- Μπορούμε να το διατηρήσουμε έως και μια βδομάδα κλεισμένο σε σακούλες τροφίμων (polybag), κομμένο σε καρβελάκια, για να μην ξεραίνεται. Επίσης μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για όσο διάστημα επιθυμούμε και όταν είναι να το καταναλώσουμε, το βγάζουμε αποβραδίς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το πρωί είναι σαν φρέσκο.
Δείτε το βίντεο της συνταγής:
Ακολουθήστε τη Vegan ML στο Youtube για να βλέπετε πρώτοι τις πιο νόστιμες vegan συνταγές κλικ εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCm6CrGqVF7BGJv9HmIopbAg?sub_confirmation=1
καλή σας απολαυση!
