Η εφηβη vegan ακτιβιστρια Greta Thunberg καταγγελλει τα «κενα λογια» των ηγετων και ελλειψη συγκεκριμενων λυσεων για το κλιμα.

Η σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg έστειλε μια έντονη προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Έθνη στις 23 Σεπτεμβρίου.  Η Greta Thunberg προκάλεσε εντύπωση στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα με την αυστηρή κριτική της για την αδράνεια των παγκόσμιων ηγετών για την αλλαγή του κλίματος.
Χαρακτηριστικά σε ελεύθερη μετάφραση είπε: “Το μήνυμά μου είναι ότι θα σας παρακολουθούμε! Αυτό είναι λάθος.. Δεν πρέπει να είμαι εδώ.. Θα έπρεπε να γυρίσω στο σχολείο μου στην άλλη πλευρά του ωκεανού.. Ωστόσο, όλοι βασίζονται σε εμάς τους νέους για ελπίδα. Πώς τολμάτε! Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τα κενά σας λόγια. Και όμως είμαι μια από τους τυχερούς. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Άνθρωποι που πεθαίνουν. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν. Είμαστε στην αρχή μιας μαζικής εξαφάνισης και για το μόνο που μπορείτε να μιλάτε είναι τα χρήματα και τα παραμύθια αιώνιας οικονομικής ανάπτυξης. Πώς τολμάτε! Για περισσότερα από 30 χρόνια, η επιστήμη ήταν ξεκάθαρη. Πώς τολμάτε να συνεχίζετε να κοιτάτε μακριά και να έρχεστε εδώ λέγοντας ότι κάνετε αρκετά, όταν οι πολιτικές και οι λύσεις που χρειάζονται δεν είναι πουθενά στο προσκήνιο. Λέτε ότι μας ακούτε και ότι καταλαβαίνετε το επείγον. Αλλά δεν έχει σημασία πόσο θλιμμένη και θυμωμένη είμαι, δεν θέλω να το πιστέψω αυτό. Διότι αν καταλαβαίνετε πραγματικά την κατάσταση και συνεχίζετε να μην ενεργείτε, τότε αυτό θα σήμαινε ότι είστε κακοί! Και αυτό αρνούμαι να το πιστέψω..

“Ο κόσμος ξυπνάει.. Και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι!” 

Η δημοφιλής ιδέα να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά το ήμισυ σε 10 χρόνια μας δίνει μόνο μια πιθανότητα 50% να παραμείνουμε κάτω από τους 1,5 οC και τον κίνδυνο να πυροδοτήσουμε μη αναστρέψιμες αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα είναι αδύνατο να ελέγξει ο άνθρωπος. Το 50% μπορεί να είναι αποδεκτό από εσάς. Αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τα σημεία ανατροπής, τους περισσότερους κύκλους ανάδρασης, την πρόσθετη θέρμανση που κρύβεται από την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση ή τις πτυχές της ισότητας και της κλιματικής δικαιοσύνης. Στηρίζονται επίσης στη γενιά μου που απορροφά εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνους του CO2 σας από τον αέρα με τεχνολογίες που ελάχιστα υπάρχουν. Έτσι, ο κίνδυνος κατά 50% είναι απλά απαράδεκτος για εμάς – εμείς που πρέπει να ζήσουμε με τις συνέπειες. Για να έχουμε 67% πιθανότητα να παραμείνει κάτω από τους 1,5 βαθμούς η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας  – οι καλύτερες πιθανότητες που έδωσε η [Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος] – ο κόσμος είχε 420 γιγατόνους CO2 να απομένουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει ήδη μειωθεί σε λιγότερο από 350 γιγατόνους. Πώς τολμάτε να προσποιείστε ότι αυτό μπορεί να λυθεί απλά με “business ως συνήθως” και μερικές τεχνικές λύσεις; Με τα σημερινά επίπεδα εκπομπών, ο προϋπολογισμός για το υπόλοιπο του διοξειδίου του άνθρακα θα εκμηδενιστεί εντελώς σε λιγότερο από οκτώμισι χρόνια. Δεν θα υπάρξουν λύσεις ή σχέδια που να παρουσιάζονται σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία εδώ σήμερα, επειδή αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ άβολοι. Και δεν είστε ακόμα αρκετά ώριμοι για να πείτε τα πράγματα όπως είναι. Εσείς μας προδίδετε. Αλλά οι νέοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν την προδοσία σας. Τα μάτια όλων των μελλοντικών γενεών είναι απέναντί σας. Και αν επιλέξετε να μας προδώσετε, σας το λέω: Δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα σας αφήσουμε να ξεφύγετε με αυτό. Ακριβώς εδώ, ακριβώς τώρα είναι όπου σχεδιάζουμε τη γραμμή. Ο κόσμος ξυπνάει. Και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Σας ευχαριστώ.

 

Φυσικά και είναι vegan, αν όλοι μας μειώναμε το δικό μας “αποτύπωμα άνθρακα”, θα σώζαμε το μέλλον των παιδιών μας.

Η Greta Thunberg προ(σ)κάλεσε τους γονείς της να μειώσουν το οικογενειακό αποτύπωμα άνθρακα επιλέγοντας την vegan διατροφή και εγκαταλείποντας τις πτήσεις, γεγονός που σήμαινε πως η μητέρα της θα έπρεπε εν μέρει να αφήσει τη διεθνή της καριέρα ως τραγουδίστρια όπερας. Η  ανταπόκριση και η αλλαγή τρόπου ζωής των γονιών της, της έδωσε ελπίδα και πεποίθησή ότι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά! Εμείς πιστεύουμε σε εκείνο το κοριτσάκι που ξεκίνησε μόνο του με πείσμα και πλέον έχει στο πλευρό της εκατομμύρια κόσμου!

Την περασμένη Παρασκευή, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι από 170 χώρες διαδήλωσαν για το κλίμα με την παρότρυνση της vegan Γκρέτα Τούνμπεργκ!

Φωτογραφία από την ελληνική συμμετοχή στο Σύνταγμα!