Γιατί να επιλέξει κάποιος μια βίγκαν διατροφή και στάση ζωής; Ηθική και συμπόνια, αγάπη για το περιβάλλον, υγεία και μακροζωία. Εδώ θα εξετάσουμε την επίδραση που επιφέρει μια τέτοια επιλογή, στο περιβάλλον!

σωσε την Γη γινε vegan διατροφη σωσε τον πλανητη φαινομενο θερμοκηπιου καταστροφη δασων αγελαδες μεθανιο ζωα βιομηχανια κρεατος εκμεταλλευση ζωων ωκεανοι χωρις ψαρια κλιματικη αλλαγη οικολογια

Στις μέρες μας η κτηνοτροφία καταλαμβάνει το 45% της συνολικής έκτασης της γης,  έχοντας αυτό κατά νου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η γεωργική εκμετάλλευση για την σίτιση των ζώων είναι η κύρια αιτία της καταστροφής του πλανήτη. Η εκτροφή ζώων για το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας, στην πραγματικότητα παράγονται περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη γεωργία ζώων απ ‘ό, τι από το σύνολο των μεταφορικών μέσων όλου του πλανήτη μαζί!

Η κτηνοτροφία και τα υποπροϊόντα της αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 32.000 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, ή το 51% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις χωραφιών με σκοπό την παραγωγή ζωοτροφών είναι επίσης υπεύθυνη για να προκαλέσει τη μεγαλύτερη εξαφάνιση των μαζικών ειδών των τελευταίων 65 εκατομμυρίων χρόνων (που σήμερα διανύουμε) – και μέχρι το 2048 είναι αρκετά πιθανό να δούμε τους ωκεανούς χωρίς ψάρια.

δαση αμαζονιος αυστραλια σωσε την Γη γινε vegan διατροφη σωσε τον πλανητη φαινομενο θερμοκηπιου καταστροφη δασων αγελαδες μεθανιο ζωα βιομηχανια κρεατος εκμεταλλευση ζωων ωκεανοι χωρις ψαρια κλιματικη αλλαγη οικολογια

Αν και η κατανάλωση κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών), γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών θεωρείται ως η πλέον αποδεκτή επιλογή από τα πρότυπα της κοινωνίας, πληρώνουμε ήδη αυστηρό τίμημα διότι αυτή αποτελεί την κύρια αιτία δημιουργίας νεκρών ζωνών στους ωκεανούς, τη μόλυνση των υδάτων, την καταστροφή των οικοσυστημάτων, την εξαφάνιση ειδών και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Δυστυχώς οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ξεκάθαρα πλέον ότι πλησιάζουμε γρήγορα μια τεράστια αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη μας, κάτι που θα επηρεάσει κάθε ζωντανό ον της γης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι, ένα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάθε μέρα, ένα άτομο που επιλέγει μια plant based vegan διατροφή σώζει 4.164 λίτρα νερού, 45 κιλά σιτηρών, 2.79 τετραγωνικά μέτρα δασικής γης και 9,07 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα CO².

Είναι οι αγελάδες η αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

αγελαδες μεθανιο υπερθερμανση σωσε την Γη γινε vegan διατροφη σωσε τον πλανητη φαινομενο θερμοκηπιου καταστροφη δασων αγελαδες μεθανιο ζωα βιομηχανια κρεατος εκμεταλλευση ζωων ωκεανοι χωρις ψαρια κλιματικη αλλαγη οικολογια

Μια αγελάδα δημιουργεί την υπερβολική απελευθέρωση μεταξύ 70 και 120 κιλών μεθανίου ετησίως. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Αλλά η αρνητική επίδραση στο κλίμα είναι 23 φορές υψηλότερη από την επίδραση του CO2. Συνεπώς, η απελευθέρωση περίπου 100 kg μεθανίου ετησίως για κάθε αγελάδα ισοδυναμεί με περίπου 2.300 kg CO2 ετησίως.
Ας συγκρίνουμε αυτή την τιμή 2.300 kg CO2: Η ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παράγεται από την καύση 1.000 λίτρων βενζίνης. Με αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί 8 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα, μπορείτε να οδηγήσετε 12.500 χλμ. ετησίως!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια αγελάδες και ταύροι. Όλα τα μηρυκαστικά στον κόσμο εκπέμπουν περίπου 2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδυνάμων CO2 ετησίως. Επιπλέον, η εκκαθάριση των τροπικών δασών για την αύξηση της βόσκησης και της γεωργικής γης είναι υπεύθυνη για επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών CO2 ανά έτος!

Αν χρειάζεσαι κι άλλους λόγους κάνε κλικ εδώ.