Γιατί να επιλέξει κάποιος μια βίγκαν διατροφή και στάση ζωής; Ηθική και συμπόνια, αγάπη για το περιβάλλον, υγεία και μακροζωία. Εδώ θα εξετάσουμε την vegan ηθική και θα μιλήσουμε για ζωές που δεν αξίζουν τόσο πόνο!

vegan τρόπος ζωής αυστηρά χορτοφαγική διατροφή και ζώα τι τρώνε οι vegan ζωοφιλία φιλοζωία υγεία

Θεωρούμε τους εαυτούς μας ζωόφιλους.. Τα ζώα είναι οι φίλοι, η παρέα μας ακόμη και μέλη της οικογένειάς μας. Ωστόσο, παράλληλα, σφαγιάζουμε περίπου 150 εκατομμύρια χερσαίων ζώων τη μέρα και ακόμα πιο πολλά, περίπου 7 δισεκατομμύρια θαλάσσια ζώα! Ανήκουμε σε κοινωνίες και πολιτισμούς που μας καθορίζουν από τη γέννηση μας να θεωρούμε ότι τα ζωικά προϊόντα είναι φυσιολογικά, φυσικά και απαραίτητα. Οι κοινωνίες μας υπαγορεύουν πολλές φιλοσοφίες και ιδεολογίες που μεταφέρουμε μαζί μας στη ζωή και, στην περίπτωση των ζώων, μας λένε να αγαπάμε κάποια – και να τρώμε άλλα. Έχουμε μάθει ως νορμάλ, συμπεριφορές που κανονικά θα θεωρούσαμε τρομακτικές. Χρησιμοποιούμε δικαιολογίες για να κρυβόμαστε πίσω από την πραγματικότητα των ανήθικων πράξεών μας.


Έχουμε ενδώσει στη διαφήμιση και το μάρκετινγκ, που ενισχύουν περαιτέρω την ιδέα του διαχωρισμού μεταξύ των ειδών, αγοράζουμε έτοιμα κομμάτια κρέας χωρίς να σκεφτούμε ότι είχαν ζωή, πρόσωπο, συναισθήματα και οικογένεια! Όπως εδώ και δεκαετίες υποτιμάμε και μειώνουμε τη ζωή των αγροτικών ζώων σε τίποτα περισσότερο από εργαλεία στη διάθεση μας. Από πολλές απόψεις εφησυχάζουμε, αδρανούμε και γινόμαστε ευάλωτοι στην εξουσία που ασκεί πάνω μας η κοινωνία, αλλά υπάρχει ένα σημείο που επιλέγουμε να αφήσουμε στο παρελθόν αυτά που ακούμε και να αναζητήσουμε την αλήθεια.. Τα ζώα υποφέρουν, όπως και εμείς. Αισθάνονται ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, όπως η αγάπη, η χαρά, η θλίψη, ο φόβος και ο πόνος. Το γεγονός ότι τα ζώα βιώνουν πόνο σημαίνει ότι έχουν μια έμφυτη προτίμηση να την αποφύγουν. Ως εκ τούτου, είναι ηθική μας υποχρέωση να τα προστατεύουμε από περιττές ταλαιπωρίες – ωστόσο έχουμε αναγάγει σε φυσιολογική την εκμετάλλευσή τους στον βωμό του κέρδους, επωφελούμενοι από την ευγένεια και την αθωότητά τους.

 


Ο βασανισμός που δέχονται για να παράγουμε εμείς ζωικά προϊόντα είναι αδιανόητος – και είναι παντελώς περιττός. Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων δεν έχει καμία θέση στην ανθρώπινη διατροφή και στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία και τη μακροζωία μας. Η μετάβαση από μια ζωική διατροφή σε μια διατροφή βίγκαν είναι μια άμεση στάση/δήλωση ενάντια στη σκληρότητα και την καταπίεση των ζώων. Κάθε αγορά που κάνουμε για το τραπέζι μας αποτελεί επιλογή για τον τύπο του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας.. Επομένως, όταν αγοράζουμε ζωικά προϊόντα ή προϊόντα που δοκιμάζονται σε ζώα – είναι σαν να δηλώνουμε ότι είμαστε άνετοι που ζούμε σε έναν κόσμο που προκαλεί πόνο στα ζώα..

Ωστόσο, όταν επιλέγουμε έναν βίγκαν τρόπο ζωής, δηλώνουμε την αντιθεσή μας στη σκληρότητα ενάντια στα ζώα και ότι επιθυμούμε να ζήσουμε σε έναν συμπονετικό, μη βίαιο κόσμο. Έναν κόσμο που ήρθαμε να ζήσουμε αρμονικά, γιατί πλέον δεν είναι θέμα επιβίωσης αλλά επιλογής!

Αν χρειάζεσαι κι άλλους λόγους κάνε κλικ εδώ.