Η κατανάλωση υγιεινών φυτικών τροφων σε τακτική βάση θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους να αρρωστήσετε απο ιώσεις και κρύωμα αυτές τις δύσκολες λόγω κορονοιού μέρες. Vegan διατροφή λοιπόν και ξεχνάτε πυρετο, βήχα και συνάχι!

Γνωρίζουμε όλοι πλέον οτι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες ειδικά τη στιγμή που αρχίζουν ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή, ο πονοκέφαλος, ο βήχας και οι πόνοι στο σώμα. Συχνά, αυτά τα συμπτώματα ωφείλονται σε ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη και προκαλούνται από τον ρινοϊό, τον κοροναϊό, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τον ιό της παραγρίπης και τους ιούς της γρίπης. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ακόμα και οι vegan μπορούν να αρρωστήσουν αν δεν προσέχουν, καθώς οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των θρεπτικών ουσιών ακόμα και σε μια vegan διατροφή μπορούν να προκαλέσουν σημαντική μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, επιτρέποντας έτσι την εισβολή ενός από αυτούς τους ιούς στο σώμα μας.

Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένα φυτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη – ακόμα και τη θεραπεία – στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Εδώ είναι επτά τρόφιμα που συστήνουμε. Φυσικά, αν διαπιστώσετε ότι αναπτύσσετε υψηλό πυρετό, έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή έχετε ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Το αρθρο σε καμία περίπτωση δεν αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19.

1. Μύκητες

Εκτός ότι είναι πολύ νόστιμα, η διατροφική μαγιά και τα μανιτάρια σας βοηθούν επίσης όταν είστε άρρωστοι, καθώς οι μύκητες διασπούν το νεκρό οργανικό υλικό και παρέχουν φάρμακα όπως η πενικιλίνη. Η διατροφική μαγιά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά επίσης καταστέλλει τη φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να προκύψει καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει την άμυνα του. Μια κουταλιά διατροφικής μαγιάς ημερησίως μειώνει την επανεμφάνιση του κοινού κρυολογήματος κατά 25 τοις εκατό! Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι επίσης ευεργετικά με την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας κυττάρων δολοφόνων. ( NK T-λεμφοκύτταρα LGL) Είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που δεσμεύεται με κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιό και στη συνέχεια τα σκοτώνει (εξ ου και το όνομα). Τα αποτελέσματα έρευνας έχουν δείξει πως τα μανιτάρια Reishi και Shiitake βοηθούν στην τόνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων, όπως είναι η γρίπη. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να φάτε μαγειρεμένα μανιτάρια – όχι ωμά – καθώς περιέχουν φυσικά απαντώμενη αγαριτίνη, μια δυνητικά τοξική ουσία που απενεργοποιείται με το μαγείρεμα.

2. Σκόρδο

Σκορδο το ελληνικο σκορδο το φλογοβολο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το να ψιλοκόβουμε σκόρδο και να το αφήνουμε για 15 λεπτά πριν το μαγειρέψουμε ή το φάμε είναι απαραίτητο επειδή η σύνθλιψη των φυτικών κυττάρων ενεργοποιεί την ενζυματική αντίδραση που ενεργοποιεί τις υγιείς ενώσεις. Το σκόρδο διεγείρει ορισμένους τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος όπως μακροφάγα, λεμφοκύτταρα, φυσικά κύτταρα φονείς, δενδριτικά κύτταρα και ηωσινόφιλα. Το καθένα έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας: οι μακροφάγοι καταβροχθίζουν τα κυτταρικά συντρίμμια και δρουν ως σαρωτές, καθαρίζοντας το σώμα απο τα απόβλητα και τις ξένες ουσίες, ενώ τα λεμφοκύτταρα και τα ηωσινόφιλα είναι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς τύπους μόλυνσης ή φλεγμονής ως ιογενείς λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Τα φυσικά κύτταρα φονιάς είναι ένας τύπος λεμφοκυττάρων που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων και τα δενδριτικά κύτταρα είναι κύτταρα αγγελιοφόρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Ακτινίδια

Τα όμορφα ακτινίδια είναι γεμάτα βιταμίνη C (διπλάσια απο το πορτοκάλι) απαραίτητο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού μικρών και μεγάλων, ειδικά σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων.
Όταν καταναλώνονται από ηλικιωμένους (συνήθως άνω των 65 ετών), η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και το μήκος ενός κρυολογήματος από μία έως πέντε ημέρες. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα ακτινίδια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κρύου ή γρίπης κατά 50%. Επομένως, η προσθήκη τεμαχισμένων ακτινιδίων στη σαλάτα σας δεν είναι μόνο γλυκιά για τους γευστικούς σας πόρους, αλλά και για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

4. Σταυροειδή λαχανικά

Η ρόκα, το λαχανάκι Βρυξελλών, το κινέζικο λάχανο, το λάχανο, η λαχανίδα, το μπρόκολο, το ξινόγαλο, το κουνουπίδι, το ραπανάκι και το γογγύλι αποτελούν λίγα λαχανικά από τη σταυροειδή οικογένεια που είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές ιδιότητές τους. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτές οι τροφές υποστηρίζουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα όταν απελευθερώνονται ισοθειοκυανικά. Τα ισοθειοκυανικά παράγονται όταν τα λαχανικά μασηθούν ή τεμαχιστούν, πράγμα που είναι ένας λόγος για τον οποίο συνιστάται κάθε μέρα ενα πράσινο smoothie. Αυτά τα τραγανά λαχανικά υποστηρίζουν επίσης τη δραστηριότητα ιντερφερόνης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ιντερφερόνη είναι μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από τα κύτταρα του σώματος όταν έχει προσβληθεί από ιό ή άλλο παθογόνο, αλλάζοντας τα γειτονικά κύτταρα για να αυξήσουν την άμυνα τους. Ως εκ τούτου, η ιντερφερόνη «παρεμβαίνει» στην ικανότητα του ιού να αναπαράγεται.

5. Ρόδι

Τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, C και σε ανόργανα στοιχεία: φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, ψευδάργυρο κ.α., εμπεριέχουν επίσης σε μεγάλες ποσότητες την αντιοξειδωτική ουσία σελήνιο, ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες. Μετά από φασματομετρικές μελέτες που έγιναν, αποδείχτηκε ότι ο χυμός του ροδιού περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, σε σχέση με άλλα 40 διαφορετικά είδη χυμών καρπών που θεωρούνται σαν καρποί με πολλά αντιοξειδωτικά, όπως π.χ. ο χυμός του μύρτιλλου, του πορτοκαλιού, του κόκκινου κρασιού, του κράνμπερυ και του πράσινου τσαγιού. Διαπιστώθηκε ότι ο χυμός του ροδιού έχει την πιο μεγάλη ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών, όπως επίσης ότι οι χυμοί του ροδιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν μία αντιοξειδωτική δράση ίση με (18-20 TEAC) (όπου TEAC – μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής δράσης), που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού τα οποία έχουν (6-8 TEAC).

6. Μούρα

Τα μούρα, όπως τα ινδικά φραγκοστάφυλα, τα άγρια ​​μύρτιλα, οι φράουλες, οι σταφίδες και τα goji berries περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα μας εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη από το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά που απαντώνται στον χυμό φραγκοστάφυλων μπορούν να συντομεύσουν τη διάρκεια της γρίπης, ενώ η ρεσβερατρόλη στα σταφύλια σταματάει τον ιό της γρίπης από την αναπαραγωγή. Προσθέτοντας μούρα σε βρώμη ή ένα κουταλάκι του γλυκού ινδικό φραγκοστάφυλο (επίσης γνωστό ως άμλα) σκόνη στο smoothie σας το πρωί δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή του επόμενου κρύου ή γρίπης να σας επιτεθεί.

7. Λωτοί

Οι λωτοί πλούσιοι σε βιταμίνες A, B, C σε πολύ εύκολη και προσβάσιμη μορφή θα βοηθήσουν πολύ την άμυνα σας. Ειδικά μέσω της βιταμίνης C, η οποία πολύ ενεργά δραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είστε λιγότερο ευάλωτοι στις εποχικές ευρέος διαδεδομένες παθήσεις όπως κρυολόγημα, συνάχι και γρίπη. Ο λωτός θα πρέπει να καταναλώνεται, αφού έχει ωριμάσει πολύ! Αυτό φαίνεται από το χρώμα του, το οποίο είναι βαθύ πορτοκαλί σε συνδυασμό με μία κόκκινη απόχρωση και κατά την αφή του είναι πολύ μαλακός και ζουμερός.

8. Κρόκος Κοζάνης

Tο λυκοπένιο και το Β-καροτένιο είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του ανθρώπινου σώματος από οξειδωτικό στρες. Ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας διάφορες παθήσεις. Μην ξεχνάς ότι τα δραστικά συστατικά του σαφράν έχουν πολλές θεραπευτικές εφαρμογές σε πολλά φάρμακα ως αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό και αντισπασμωδικό.