«Η plant based διατροφή, αυτή που περιλαμβάνει όλες τις φυτικές ομάδες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και όσπρια), περιέχει φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου». – Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, Συστάσεις για την Πρόληψη του Καρκίνου

Το 2018, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 51 εκατομμύρια ανθρώπους για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με την έκθεση, η υγιεινή plant based διατροφή και ο vegan τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει περίπου το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου!
Για να δούμε λοιπόν 6 απο τους λόγους που η vegan διατροφή και ο vegan τρόπος ζωής καταπολεμά τον καρκίνο και μειώνει τις πιθανότητες εμφανισής του:
1) Φάτε το ουράνιο τόξο

Όσο πιο φυσικά πολύχρωμη είναι η διατροφή σας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε πληθώρα ενώσεων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Οι χρωστικές που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά τα έντονα χρώματα τους, όπως το β-καροτένιο στις γλυκοπατάτες ή το λυκοπένιο στις ντομάτες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το λάχανο, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του στομάχου, ενώ τα πλούσια σε καροτενοειδή λαχανικά, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
2) Πληθώρα φυτικών ινών

Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών ορμονών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το πεπτικό σύστημα, τα οποία μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα υγιές βάρος, το οποίο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για 12 τύπους καρκίνου.
3) Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει ότι το επεξεργασμένο κρέας – συμπεριλαμβανομένου του αλλαντικού, του μπέικον και του λουκάνικου – είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον καρκίνο του παχέος εντέρου, χαρακτηρίζοντάς τον ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων ημερησίως επεξεργασμένου κρέατος, ισοδύναμη με δύο φέτες μπέικον ή ένα λουκάνικο, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 21%. Κάθε μερίδα κόκκινου κρέατος 120 γραμμαρίων ημερησίως, ισοδύναμη με μια μικρή μπριζόλα, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 28%.
4) Απολαύστε τη σόγια (ειδικά την βιολογικής καλλιέργειας σόγια)

Τα προϊόντα σόγιας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και μειωμένο κίνδυνο υποτροπής και θνησιμότητας για γυναίκες που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Έρευνα στη Σαγκάη δείχνει ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που καταναλώνουν 11 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας κάθε μέρα μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητα και τον κίνδυνο υποτροπής κατά περίπου 30 τοις εκατό. Οι πληθυσμοί των ΗΠΑ δείχνουν παρόμοια ευρήματα: Όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη ισοφλαβόνης από προϊόντα σόγιας, τόσο λιγότερος είναι ο κίνδυνος θνησιμότητας και υποτροπής σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
5) Ρίξτε στη σχάρα μανιτάρια και λαχανικά

Όταν το κρέας ψήνεται στη σχάρα, απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), συμπεριλαμβανομένης μιας ένωσης που ονομάζεται PhIP. Μελέτες έχουν συνδέσει το PhIP με τον πολλαπλό καρκίνο. Απολαμβάνετε το καλοκαιρινό bbq; Αντικαταστήστε τα μπιφτέκια και τα χοτ ντογκ με μανιτάρια και λαχανικά, τα οποία δεν παράγουν αυτές τις επικίνδυνες ενώσεις.
6) Αντικαταστείστε τα κλασικά γαλακτοκομικά με φυτικής προέλευσης

Μελέτες έχουν συνδέσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 1/4 έως 1/3 φλιτζάνι αγελαδινό γάλα την ημέρα είχαν 30% αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του μαστού. Ένα φλιτζάνι την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο κατά 50% και 2-3 φλιτζάνια συσχετίστηκαν με 80% αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.